BodóKert: Tartalom / Kisregény, regény / Pokoli Karácsony
BodóKert
Ma 2020. október 24, szombat,
Salamon napja van.
Holnap Bianka napja lesz.


Pokoli Karácsony
III. rész. Fél flakon BIII Rh pozitív.
- 2010 január 10 vasárnap
szerző: Szerzők listája
kategória: Könyvtár > Próza > Kisregény, regény
Hozzászólás: 5
Megtekintés: 439

A Karácsony este hazatérő Bögözi Zoltánt üres lakás fogadja. Felesége megcsalta és elhagyta. Hogy a lúd legyen kövér, kislányuk a sürgősségen, életveszélyben...

- A kislány a kettesben magához tért! – szólt ki a nővér Csegezi doktornak.
- Hogy vagy? – kérdezte az orvos a kislányt.
- Nagyon... fáj a ka... rom – válaszolta erőtlenül a kislány.
- A kezed eltörött. Már gipszbe van téve. Adunk azonnal fájdalomcsillapítót.
Az orvos intett a nővérnek, kinek szólni se kellett, már vette is elő az Algocalmin fiolát és a fecskendőt.
– Kövesd a kezem a szemeddel! Nagyon jó! Tudom, a beszéd nagyon fáraszt, de meg kellene mondanod a neved, hogy szüleidet tudjuk értesíteni.
- Katóka... Bögözi... Katóka.
- Jól van, Bögözi Katóka, rendbe hozunk, ne félj! Sok vért vesztettél, azért vagy ennyire gyenge. Kapsz majd vért, hogy pótolja, amit elvesztettél. S meglásd, helyrejössz.
- Apunak a... vérét akarom... Az ő... vére mentette... meg Anyut is, amikor... elvesztette a kistestvéremet.
- Ő biztosan megy majd vért adni neked. S édesanyád is. Minden rendben lesz! – mosolygott rá az orvos.
- Megjött a laboreredmény – szólt be egyik nővér. - A kislány vércsoportja B III Rh pozitív.
- Az nem lehet! – jött izgalomba a kislány. - A szüleim... vércsoportja… A II Rh negatív!
- A gyermek vércsoportja nem feltétlenül egyezik meg a szüleiével – kezdte kimagyarázni a dolgot az orvos, de már visszaemlékezett a több éve megtörtént első ilyen esetére. Még alig kapta meg a szakorvosi diplomáját. Izoimmunizáció. Az Rh negatív vércsoportú anya vére első szüléskor kapcsolatba kerül a gyermeke vérével, és antitesteket termel a Rh pozitív antigének ellen. Amikor második Rh pozitív gyermekét hordja ki, akkor az anti-Rh pozitív antitestek miatt olyan erős immunreakció jön létre, hogy nemcsak a magzat élete kerül veszélybe, hanem az anyáé is. Ilyen jelenség csak akkor jöhet létre, ha az anya Rh negatív, az apa pedig Rh pozitív. Ám a férj Rh negatív volt… Akkor a saját szakmai hozzáértését és a diagnózist kérdőjelezte meg. Azóta már tudja a latin közmondást: "Pater semper incertus est." (Az apa kiléte mindig bizonytalan.) S micsoda pokol volt számára az orvosi titoktartást betartani! Nézte az asszony ágya mellett aggódva és lelkiismeret-furdalással virrasztó apát. Jött, hogy mondja meg neki: "Te idióta, hagyj fel a lelkiismeret-furdalással, nem te hoztad életveszélybe. Ha a gyermek a tiéd lenne, nem jött volna létre az izoimmunizáció. Sőt, az imádott kislányodnak se te vagy az apja! Hiszen te Rh negatív vagy!" De nem tehette. Akkor úgy érezte, bűntárssá vált.
– Az én édesapám is A II Rh pozitív, édesanyám B III Rh negatív, én pedig 0 I Rh negatív vagyok – nézett a kislány szemébe, hogy őszintének tűnjön, de látta Katóka szemrehányó tekintetén, hogy őt nem tudja félrevezetni. Szinte megkönnyebbülten vette tudomásul, hogy a kislány az izgalom miatt megint elvesztette az eszméletét. Hogyan is mondta az egyik tanára? "A legaljasabb hazugságok azok, melyek még árnyalatnyi hamis információt sem tartalmaznak." Kutyául érezte magát. – "A franc essen az orvosi titoktartásba!"
- Hívd fel a kislány szüleit! – hárította a felelősséget a nővérre. A nők jobban értenek az ilyesmihez.
- De hát nem tudom a számot - kereste a kibúvót az a nővér.
- Ajánlom a tudakozót! - szólt rá a főnöke epésen, ugyanakkor ellenmondást nem tűrően. – Ahogyan máskor is tetted. Nem lehet túl sok Bögözi a brassói előfizetők között. Ha kell, mindegyiket hívd fel!
- Romtelecom szám nincs. RDS egy van. 0368 – 402881 - nyújtotta át a telefont a nővér olyan rémült tekintettel, mely egyértelművé tette, inkább beadná a lemondását, mint hogy telefonáljon.
- A francba! – engedett a női zsarolásnak. Majd tárcsázott. – Na, eddig megúsztam! – gondolta, miután letette a kagylót. - Vagy nem? Hiszen a kislány tudja, hogy én tudom… Majd hivatkozok az orvosi titoktartásra, ha a kislány az apját felvilágosítja – biztatta magát. – De vajon a kislány megmondja az apjának? Ha én lennék Katóka helyett, én megmondanám? A kislány nagyon apás - emlékezett vissza egy régi jelenetre, amikor apa és kislánya látogatóban voltak az anyánál. - Hiszen egyrészt kötelességének érezné, hogy kedvencebb szülőjének "árulkodjon", de ugyanakkor ez azt is jelentené, hogy elveszti. Hiszen ezt a férfit nem egyszer, hanem sorozatosan, vagy évekig megcsalták! Vajon hogyan oldja meg a kislány a dilemmát? S vajon átgondolja-e, mielőtt cselekszik? – merengett. – Bárhogyan is dönt és cselekszik, ma hatalmas lelki trauma érte. S előtte játszódik le majd a következő…
Riasztó hangja szakította meg a merengésben.
- Doktor úr! A nyolcasnak leállt a szíve! – kiáltott a nővér. Az orvos futott. Hála a gyors beavatkozásnak, sikerült újraéleszteni. Ahogy eljött a nyolcas mellől, aggódó arcú férfival ment szembe.
- Bögözi Zoltán vagyok, Bögözi Katalin édesapja.
- Hamar ideért…
- A szomszéd utcában lakom. Hol van kislányom? – kérdezte a férfi izgatottan. – És milyen az állapota?
- Jöjjön, megmutatom – húzta el az orvos a függönyt. - Nincs magánál. Nagyon sok vért vesztett. Állapota kritikus.
A férfi letérdelt a kislány mellé, s simogatni kezdte a kezét. A szeméből a könny kicsordult.
- Az édesanyja? – kérdezte Csegezi doktor. Ha a kislány magához térne, s esetleg szembesítené az "apját" a tényekkel, jó lenne, ha mellette lenne az édesanyja.
Bögözi Zoltán arca elsötétült.
- Elhagyott minket. Ma. Katóka még nem is tudja. Ismeretlen helyre távozott, nem tudom vele felvenni a kapcsolatot.
Csegezi doktor torkában akkora galuska keletkezett, hogy alig kapott levegőt.
- Doktor úr, nincs a kislány számára kompatibilis vér a kórházban! – jött be a nővér. - S nincs szabad mentő sem, amit a vérközpontba tudjunk küldeni!
- Adok én vért! Ha kell, dupla adagot is! – dobta le Zoltán a zakóját, és tűrte fel a karján az inget.
- A vért, mielőtt beadjuk, elemezni kell. Emlékezzen, amikor a feleségének adott vért, akkor is először a laborba küldtük. Sok nehéz eset van, azon a buszon sokan megsebesültek, a labor túl van terhelve…
- Megértettem, gyorsabb lenne a vérközpontba menni érte.
- Itt vannak a papírok a vérigénylésről – nyújtott át az orvos egy lezárt borítékot. – Köszönjük.
Zoltán elsietett.
"Szar ember vagyok" – hasított az orvosba a felismerés. - "Ezzel a férfival hozatom el a vért, aki ma meg fogja tudni, hogy nemcsak elhagyta a felesége, de a nyakába varrta a gyermekét is, aki nem is az övé… Szembesítenem kellett volna a tényekkel. De akkor nem lett volna, aki a vérközpontból elhozza a vért. A cél épp ennyire szentesíti az eszközt? Úristen, ez a férfi mekkora jelenetet fog itt rendezni! Jogilag még az apja, s kötelessége gondját viselni" – próbált racionalizálni, de érezte, érvelése nem állja meg a helyét. – "Hogyan mászok ki ebből a csávából?" – merengett, majd felkapta a telefonkagylót.
- Halló? Gyermekpszichiátria?
- Igen, itt Dr. Kovács Sándor.
- Sándor? Van egy "kőkemény" esetem számodra. Egy kislányt hatalmas lelki trauma ért. Megtudta, hogy nem az apjának a lánya. S még vár rá a feketeleves. Az édesanyja is elhagyta, s azt még nem is tudja. Meg kellene előzni, ha már nem késő, egy még nagyobb bajt. Kolléga, át kellene jönnöd. De sürgősen.
- Épp most fejeztem be a délutáni vizitet. Öt perc múlva indulok - válaszolta Dr. Kovács.
"Nem mondtad el neki, hogy másra is kell a jelenléte… Hogy rá akarod hárítani a felelősséget az apa felvilágosításával kapcsolatban" – őrölt Csegezi doktorban a lelkiismeret-furdalás. – "Úristen, csak ne a vérközpontban döbbenjen rá a valóságra!"
- Halló, vérközpont? Csomagolják a Bögözi Katalin számára kért vért úgy, hogy ne legyen látható rajta a vércsoport. Aki a vér után megy, nem tudja, hogy nem a gyermekének az apja.
- De - kezdte az akadékoskodást Roman doktornő, nem akarván vállalni a cinkosságot, de nem fejezte be a mondatot. – Megértettem. Milyen vér kell?
- B III. Rh pozitív - felelte Csegezi doktor.
- Ma mindenkinek az kell? Egy órája vitt el a szülészet hat flakonnal, a Zernyesti kórház is négyet ezelőtt öt perccel. Nincs már, csak egy fél flakonnal. A véradó rosszul lett, nem tudtuk televenni.
- Szent Habakuk! A kislány közvetlen életveszélyben van! De az is több mint semmi!
- Megpróbálhatok telefonálni néhány rendszeres véradónknak, de hát ma nem fognak bejönni. Hiszen ma van Karácsonyest! Mindenki az ünnepre készül!
- Van, aki gyászra - csapta le dühösen Csegezi doktor a telefonkagylót.
Amikor Kovács doktor megjelent, Csegezi doktor épp a nyolcas ágytól lépett ki.
- Másodszor már nem tudtam újraéleszteni édesapját. Sajnálom. Őszinte részvétem – szólt oda egy negyven körüli nőnek. - Nővér, hozzon egy nyugtatót a hölgynek! – szólt, látván, hogy a nő hisztérikus sírásban tör ki. – Megbocsásson, de egy másik súlyos betegen kell segítenem! Édesapján már sajnos nem tudok – szabadkozott. Pillanatig habozott, majd látván, hogy a nővér átvette a hölgyet, pszichiáter kollégájához fordult.
- Szervusz, Sándor. Tizenöt éve nem vagyok képes ehhez hozzászokni.
- Nem lehet mindenkit megmenteni, Dani. Nem vagy Isten!
Csegezi Dániel doktor betessékelte a kollégáját az irodájába. A gyermekpszichiáter gondterhelt arccal hallgatta végig a történetet.
- Most azt akarod, hogy ezt én oldjam meg helyetted. Engem is várnak ma otthon. Addig nem jön az Angyal, amíg haza nem érek. Már nagyon türelmetlenek.
- Kérlek, szánj rá egy kis időt…
- Nem lehet ezt öt percalatt megoldani - felelte doktor Kovács. Még folytatta volna, de egy kintről jövő férfihangra figyeltek fel mindketten.


Hozzászólás
Pokoli Karácsony Kulcsar Eva jan 11 : 07:13 Válasz erre
Hozzászólás: 3757


Mint mondják: "a baj nem jár egyedül", de itt lavinaként sodródik a pokoli áradat. Talán, még mindig lehet fokozni?


Kulcsár ÉvaPokoli Karácsony bodójános jan 11 : 10:00 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Az események halmozódnak!Pokoli Karácsony Vandra Attila jan 12 : 15:45 Válasz erre
Vendég

Éva, már nem sokat...
János, még nincs vége!

Pokoli Karácsony Juci jan 12 : 21:30 Válasz erre
Hozzászólás: 2217

Regisztrált: júl 21 : 10:52
Ugyanolyan izgalmas, jól megírt, mint az előzőek!

juci

Pokoli Karácsony Vandra Attila jan 13 : 19:33 Válasz erre
Vendég

Örvendek, hogy tetszik! Remélem nem maradok alul a folytatással sem!Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljnagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!


Oldal létrehozási idő: 3.1060 másodperc, 3.0034 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 79. Memória használat: 998,488b