BodóKert: Tartalom / Kisregény, regény / Pokoli Karácsony
BodóKert
Ma 2020. október 24, szombat,
Salamon napja van.
Holnap Bianka napja lesz.


Pokoli Karácsony
IV. rész. Biztosan akarod tudni miért hagyott el?
- 2010 január 13 szerda
szerző: Szerzők listája
kategória: Könyvtár > Próza > Kisregény, regény
Hozzászólás: 7
Megtekintés: 255

Bögözi Zoltánt egymás után érik Karácsony este a "pokoli" meglepetések. Felesége megcsalta, elhagyta, kislánya életveszélyben, mindenki tudja már azt, amit ő még nem, hogy nem a saját gyermeke. Zoltán lóhalálában hozza az utolsó fél flakon vért "lánya" megmentésére...

Bögözi Zoltán futva jött fel a lépcsőn.
- Azt mondták, hogy csak ez az egy flakon van, ez is csak félig van tele – szólította meg a nővért.
A nővér azonnal kivette a flakont a csomagból.
- Még el kell végeznünk egy kompatibilitási tesztet, mielőtt beadjuk – magyarázkodott a nővér, hogy nem megy azonnal feltenni a perfúziót.
- Katókának B III Rh pozitív a vércsoportja? – lepődött meg Zoltán, amint meglátta a flakonon a feliratot.
- Igen, de mi ebben a különös? – felelt a nővér bizonytalan hangon. Rájött, hogy hibát követett el, amikor a férfi előtt csomagolta ki.
- Az anyja is, én is A II Rh negatívok vagyunk.
- A gyermek vércsoportja nem mindig egyezik meg a szülőkével - próbált kitérni a nővér a válasz alól. Ám tekintete is, hangja is elárulta, takargat valamit.
- Ugye, ez azt jelenti, hogy nem az én leányom? – érzett rá Zoltán az igazságra.
A nővér habozott, nem tudta, mit válaszoljon.
- Szóval igaz!
Zoltán lábából kiment minden erő. Úgy huppant a mellette ülő padra, hogy az nagyot reccsent. Amitől Dr. Csegezi félt, nem következett be. Nem tört ki dührohamban, hanem magába roskadt. Ott ült egy ideig a semmibe meredő tekintettel. Mi következik ma még? Civil ruhás férfi ült melléje a padra.
- Ne féljen, a kislánya túl fogja élni. Jó kezekben van – szólította meg a férfi, bátorító hangon.
- Nem az én lányom - válaszolta Zoltán fakó hangon.
- Most tudta meg, igaz? Nem egyezik a vércsoport? Annyi év után megtudni… Nem semmi!
- Az a büdös ringyó! Nem elég, hogy megcsalt, de még neveltette is velem más gyermekét!
- Nagyon szerethette, ha ennyire tudja gyűlölni… Ilyen gyűlölet csak nagyon nagy szerelemből születhet.
- Imádtam. Rajongtam érte. Lehoztam volna neki a holdat is az égről. Eltűrtem hangulatváltozásait. Eltűrtem, hogy naponta megalázott. Vakon megbíztam benne. Hű maradtam hozzá még akkor is, amikor ez megalázó volt számomra. Még akkor is, amikor eltaszított. Türelmesen viseltem, amikor minden ürügyet megragadott, csak ne kelljen velem… S még én kerestem mindig a békülést.
Zoltán szakadozott, mély lélegzetet vett. A szeme sarkában megcsillant egy könnycsepp.
- Sírjon! Engedje szabadon a könnyeit! – mondta Dr. Kovács, mert ő volt a férfi, aki Zoltán mellé ült. – Nézze, a hölgy, kit a nővér támogat, ő is sír. A férfiaknak is joguk van sírni, és gyászolni.
Zoltán a zsebébe nyúlt papírzsebkendőért. A papírzsebkendőkkel együtt egy összegyűrt papírlapot is kihúzott a zsebéből. Sárika levelét.
- Ha tudtam volna, ki ez a nő, amikor elvettem! Vak voltam és szerelmes. Elhitettem magammal, hogy ő a világon a legkedvesebb, legszendébb, legszeretőbb, leghűségesebb, mert azt akartam látni. S közben…
- Én inkább azt kérdezném magamtól, hogy ez a kedves szerető, hűséges lány, akit elvett feleségül, miként vált ilyenné?
Zoltán meghökkent. Pillanatra elhallgatott. Majd úgy folytatta, mintha nem is hallotta volna az előbbi közbeszólást.
- Mondja, miféle anya hagyja el a gyermekét? Házasságunk már egy ideje nem ment jól. A válás gondolata nekem is megfordult a fejemben. Elhagyott. De miféle alávaló fehérnép hagyja el a gyermekét, mint a taknyát?
- Miért nagyobb bűn, ha egy nő teszi ezt, mint egy férfi? – kérdezett vissza a pszichiáter.
"Miért van az, ha egy nő visszautasít egy férfit, akkor azt nem csak elnézik neki, hanem számára egyenesen erény. Ha egy férfi teszi ezt, akkor nevetség tárgyává lesz. Miért van ez így?" - villant a Zoltán eszébe saját korábbi eszmefuttatása. De csak egy pillanatra.
- Ne védje! Miféle büdös ringyó képes ilyen búcsúlevelet írni? Hogy megalázzon még egyszer? Egyetlen alkalmat nem szalasztott el, hogy belém rúgjon! – tért vissza Zoltán az "aljas fehérnép" című elromlott gramofon-lemezre, átnyújtva a pszichiáternek a Sárika búcsúlevelét.
- Biztos akarja tudni a választ? Aki kérdéseket tesz fel, az felelős a válaszokért, amelyeket kapni fog kérdésére – válaszolta Dr. Kovács, rá sem pillantva a levélre, melyet kezébe vett.
- Akarom! – válaszolta dacosan Zoltán, de valahol abban a meggyőződésben élve, hogy egy ilyen levélre még csak elméleti mentséget se lehet találni, nem hogy valóságost.
- Perfekcionista - válaszolta a pszichiáter a levélre pillantva. Tökéletes betűk, tökéletesen párhuzamos sorok. Némelyik szó végén a betű farkincája kijavítva, még egy ilyen levélben se engedhetett meg magának tökéletlenséget. Gondolom, másnak sem - pillantott fel a mellette ülő Zoltánra.
- Pokollá tette az életünket. Az enyémet is, és a saját gyermekéjét is. Semmi sem volt jó, amit csináltunk. Néha az volt az érzésem, hogy a kislány is az én hibáim miatt szenved.
- Igen, a perfekcionista a végletek embere. Hajlamos a fekete-fehér gondolkodásra. Nincs számára, csak rajongó szeretet-szerelem, vagy gyűlölet. Középút nincs. A levele is ezt igazolja. "Választanom kellett az igazi férfi és a gyermekem közt, ki nem engem szeret, hanem téged." - idézett a pszichiáter a Sárika leveléből - Nem engem, hanem téged – ismételt meg egy passzust, hogy nyomatékosítsa.
- Én nem versengtem soha vele a gyermek szeretetéért. Egy gyermeknek két szülője van, s a gyermeknek mindkettőt szeretnie kell. Ez nem választás kérdése.
- Tudatosan nem. De tudat alatt a legtöbb egykés családban ez a verseny létezik. Ám van, ahol ez szinte élet-halálharccá fajul.
- Elég fura módon versengett a gyermek szeretetéért. Állandóan kötekedett vele. Mintha meg akarta volna gyűlöltetni magát vele. S a gyermek ahhoz fordult védelemért, aki még csak az apja se volt. Néha kénytelen voltam közbelépni, attól félve, hogy dühében darabokra szedi. Pedig csak a kakaót öntötte az abroszra.
- Szerintem nem csak a gyermek szeretetéért versengett, hanem az önéért is. S ön is elárulta, s helyette a gyermeket szerette. Az ő szemében koalíciót alkottak ellene.
- Nem alkottunk mi semmilyen koalíciót – ellenkezett dacosan Zoltán.
- Ő annak látta. Ugye, ezek a "tombolások" mindig az ön jelenlétében játszódtak le?
- I-igen… Ha belegondolok.
- Azt várta, hogy ön lépjen közbe, álljon a pártjára, és fegyelmezze a kislányt. Ezzel bizonyíthatta volna, hogy őt szereti. Majd rávette volna a gyermeket, hogy kérjen bocsánatot, kibékülhettek volna, s ez a gyermek szeretetéről is biztosíthatta volna.
- Amíg Katóka kicsi volt, valóban ezt tettem. A végén kibékültek, ő ölbe vette, s a gyermek rám haragudott. De hát meguntam, hogy hülyét csináljon belőlem. S egyre igazságtalanabbnak éreztem a feleségem pártján közbelépni. Inkább félreálltam.
A pszichiáternek mosolyra rándult a szája (szóval nem voltál versenyben a gyermek szeretetéért…"), de önuralma hamar visszatért. Zoltán nem vette észre.
- Ennek úgy mondják, pszichológiai játszma – magyarázta a pszichiáter. Volt önök közt egy hallgatólagos megegyezés. Ha ő túlreagálja a gyermek viselkedését, ekkor ön közbelép, fegyelmezi, a gyermeket ráveszi a bocsánatkérésre, ők kibékülnek, ez pedig őt biztosítja mindkettejük feltétel nélküli szeretetéről. Akkor is őt szeretik, ha hibázik. S ahogy telt az idő, egyre kétségbeesettebben próbálta önt rávenni, hogy játssza el a házizsandár szerepét a játszmában.
- Legyek én a balek, hogy őt szeresse mindenki? Ő dühönghessen nyugodtan, bűntudattól mentesen, ezért mindenkinek szenvednie kellett a családban? Miféle perverz agy szül ilyen aljas stratégiát? Úristen, kivel éltem le az életemet!
- Igaza lenne, ha felesége ezt előre kitervelte volna. Csakhogy a játszmák nem tudatos stratégiákon alapulnak. A felnőttkori játszmákban olyan viselkedésminták jönnek elő, amelyeket mg a "játékos" kisgyermekkorban alkalmazott sikerrel, amikor előre nem tudott még kitervelni valamit. Kipróbált különféle viselkedésmintákat, s amelyik bevált, azt ismételgette. Valaki úgy válik perfekcionistává, hogy a szülei feltételesen mutatták ki iránta a szeretetüket. "Ha jó vagy, szeretünk. Ha rossz vagy, nem. Ha jól tanulsz, megdicsérünk. Ha rossz jegyet kapsz, megszidunk. Azért szeretünk, mert megcsinálsz, vagy jól csinálsz valamit".
- De hát minden szülő ezt teszi.
- Fogalmazzunk inkább úgy, hogy minden szülő teszi ezt. Ám egyes szülőknél éles a különbség. Ha jó, nagyon szeretik, ha nem, nagyon megbüntetik.
- Feleségemet sohase verték meg…
- Nem a fizikai bántalmazás a legkegyetlenebb büntetés egy gyermeknek, hanem annak kifejezése, hogy nem szeretik, hogy eltaszítják. Egy gyermek számára ősfélelem, hogy szülei elhagyják. Ő életképtelen a szülők nélkül.
- Egyszer anyósom egy kis hátizsákba csomagolta a feleségem cókmókját, s megmondta neki, hogy menjen világgá - emlékezett Zoltán. - Neki rossz gyermek nem kell. Kiscsoportos óvodás volt. Sárika sírva kért akkor bocsánatot. De utána anyósom ölbe vette s megbocsájtott neki.
- S a felesége megkapta azt, amire egy életen át vágyott: a szeretet másik formáját, a feltétel nélküli szeretetet. A feltételes és a feltétlen szeretet nem helyettesítheti egymást. Bármennyi feltételes szeretetet kapjon valaki, szeretethiányos lesz, s vágyik a további szeretetre. Paradox módon ez fordítva is igaz. Az elkényeztetett gyermek, aki bármit tesz, megbocsájtanak neki, és ugyanúgy szeretik, pont olyan szeretethiányos lesz, mint az, aki csak feltételes szeretetet kap. Ha a gyermek kap egy csokit, érzi a szülő kifejezte iránta a szeretetét. Ha másnap is kap, úgy érzi, jobban szeretik. Ha minden nap kap egyet, akkor egyetlen egyszer maradjon el a csoki, máris követelni fogja jogait. "Még nem adtad ide a mai csokimat!" Mivel az már a joga, ő nem szeretetet kapott, csak a jogait tartották tiszteletben. Az ilyen gyermek azért követelőzik, hogy húzzák már meg a szülei a határokat! De hát kissé eltértünk a tárgytól – kapott észbe a pszichiáter. Majd hirtelen intuíciótól vezérelve megkérdezte: – Mondja, anyósa egyedül nevelte feleségét?
- Leányanyaként szülte meg. Aztán férjhez ment, de feleségem mostoha-apja elhagyta.
- S anyósa félt, hogy lányával is ez történik majd. Ezért várta el az ön feleségétől is, hogy legyen tökéletes. Bűntudata volt, hogy elhagyták. Abban az illúzióban élt, hogy ha a gyermekét tökéletesre neveli, s megmenti attól, hogy elhagyják, és akkor megszabadul a saját bűntudatától.
- Feleségem nagyanyja is az árvaházban nőtt fel.
- Épp rá akartam kérdezni, de ön megadta anélkül is a választ. Ez már több mint egy játszma, ez már sorskönyv, melyet generációról generációra közvetítenek egyes családokban, mint egy családi átkot.
- Mint az alkoholizmust? – érzett rá Zoltán.
- Pontosan. S minél kétségbeesettebben próbálják "megmenteni" ettől, annál jobban belekergetik a gyermeket a sorskönyvbe. Anyósában, ahányszor az ön felesége hibázott, vagyis nem volt tökéletes, felelevenedett az elhagyástól való félelem, pánikba esett, és túlreagálta az esetet. Így feleségében az az érzés keletkezett, hogy elhagyják, hogyha nem lesz jó kislány, vagy tökéletes. Gondolom, az ön felesége soha sem mert ellent mondani édesanyjának.
- Valóban. Anyósom szava szent volt. Ha tört, ha szakadt, azt be kellett tartani, amit az a szipirtyó mondott – ismerte be Zoltán gyűlölettel.
- Az ön felesége gyermekkora óta rettegett attól, hogy elhagyják. Így amikor Katóka hibázott, őt is ugyanaz a páni félelem vette elő, mint annak idején az anyósát. S túlreagálta a dolgot. De ilyenkor nem volt szeretetre méltó anya. S elkapta a kétségbeesés, hogy elveszti a gyermeke szeretetét. De ha ön is kezdte fegyelmezni, akkor tulajdonképpen igazolást nyert, hogy helyesen cselekedett, s miután kislánya bocsánatot kért az apróságért, amit elkövetett, ölbe vehette. Megbocsáthattak egymásnak. Kislánya félelmében megbocsátott édesanyjának, s így felesége megkapta azt, amire gyermekkorában is kétségbeesetten vágyott: a feltétel nélküli szeretetet. Gyermekkorában is néha abban a reményben rosszalkodott, hogy majd megbocsátanak neki, s megkaphatja a feltétel nélküli szeretet bizonyítékát, a megbocsájtást.
- Amíg én meg nem untam a balek szerepét – gondolkodott el Zoltán. – Választhattam,: vagy én vagyok a balek, hogy ő ne féljen az elhagyástól, vagy pokollá tegye az életemet! De hát ez felháborító! S én amilyen idióta hülye vagyok, minden alkalommal feltétel nélkül megbocsátottam neki, míg ő szemrebbenés nélkül, és hidegvérrel kitervelte, hogy…
- Nem tervelte ki. Ez nem egy tudatos terv, csak a sorskönyvi parancs követése. Minden kétségbeesett kapálózása ellenére közben mindent elkövetett, hogy ne szeressék, elhagyják, s így sorskönyve beteljesedjen. Dührohamai az elhagyástól való félelmét voltak hivatottak leplezni. Félt szembesülni az elhagyástól való félelmével, tehát dühös lett. S mivel a düh nem megfelelő érzés a félelem okának megszüntetésére, ördögi körbe került. Egyre dühösebb lett. S egyre jobban félt, hogy elhagyják, mert tudta tudat alatt, hogy rászolgál.
- Még a végén megsajnálom – szólt közbe gúnyosan Zoltán. – Tán arra is van magyarázata, hogy miért csalt meg? Az is a perfekcionizmusának a következménye? Attól tökéletesebb lett, hogy megcsalt, elhagyta a gyermekét, akit egy olyan férfinak a nyakába varrt, aki nem is az apja? Hiszen ha félt az elhagyástól, félnie kellett volna attól is, hogy megcsaljon. Már nehogy azt mondja, hogy ezért se felelős, hiszen csak a sorskönyvi parancsnak engedelmeskedett!
A pszichiáter elhallgatott. Kereste a magyarázatot, de semmi fogózkodót nem talált azokból az információkból, melyek rendelkezésére álltak. Egy ideig csöndben ültek. Végül Zoltán törte meg a csöndet.
- Egész életünk egy nagy hazugság volt. Egy életen át hazudott nekem. De ha nem elégítettem ki, mint férfi, akkor miért nem hagyott el akkor, amikor megcsalt? Miért kellett velem neveltesse a gyermekét? S annyi év után otthagyják nekem a gyermeküket? Istenem, s én hogy örvendtem, hogy háromévi sikertelen próbálkozás után végre gyermekünk lehet! S minek hordozott az orvoshoz, hogy találjuk meg a meddőség okát, ha mással csalt közben? Minek volt ez a színjáték?
- Három évig sikertelenül próbálkoztak? – kapta fel a fejét az orvos. Majd mintha valami megvilágosodott volna benne, rákérdett: Mondja, volt rózsahimlője?
- I-igen - felelte Zoltán bizonytalanul. – Egyetemista koromban. Rettenetesen beteg voltam. De hogy jön ez ide?
- Ez a banális gyermekbetegség felnőttkorban súlyos szövődményekkel járhat együtt. Azoospermiát okozhat. Nem lesz impotens, de a spermiumai életképtelenek lesznek.
- De hát voltunk orvosnál, a spermaanalízist is elvégeztük, s az jött ki, hogy minden rendben - ellenkezett Zoltán, majd hirtelen ledöbbent. - Azt az analízist a saját szememmel nem láttam. Ő ment utána, de nem mutatta meg nekem. Azt mondta, elvesztette... Tehát steril vagyok. Ezzel is becsapott! Szent Habakuk! Mit hoz még ez a nap? Gúnyosan kinevettek, megaláztak a hűségemért, amiért azt kaptam cserébe, hogy felszarvaztak, elvesztettem a feleségem, a pénzem, a cégem, az álmaim, megtudtam, hogy a gyermekem egy kakukkfióka, elvesztettem a nemzőképességem... Mi jöhet még? Be is zárnak? Már csak ezt maradt ki!
- Örvendett, amikor megszületett Katóka? – kérdezte a pszichiáter, de meg se várta a választ. – Madarat lehetett volna önnel fogatni. Imádta. Felesége hazudott, és megcsalta, hogy ezzel az örömmel megajándékozza.
- Ne meséljen nekem itt a kegyes hazugság elméletéről! Köszönöm, lemondtam volna az élvezetről! Felszarvaztatni magam, hogy abban a hitben tengessem magam, hogy gyermekem van! Nekem is jogom van eldönteni, hogy ilyen áron kell-e, vagy nem!
- Ettől a választól félt ő is. De szeretetvágyában kétségbeesetten vágyott egy saját gyermekre. Aki az övé lesz, s aki sohase fogja elhagyni. Ha elválnának is, a gyermeket az anyának ítélik! Ezért csalta meg. S azt hitte, ha közös gyermekük lesz, azzal önt magához láncolja. Ha őt el is hagyja, de a gyermekét nem fogja majd elhagyni. S ebben nem is csalódott. Hiszen, ha jól értettem, ön most is azzal jött haza, hogy újra megpróbálják rendbe rakni házasságukat.
- Ó, a drága! Szobrot ne állítsak neki? – gúnyolódott Zoltán. – S ha csak egyszeri alkalom volt, miért kellett neki második gyermek is? Hiszen tudhatta, hogy tőlem nem lehet.
- A kislány, ki - ha jól értettem - eleinte anyás volt, kezdett apás lenni. Ezt ő árulásnak, elhagyásnak élte meg. Valószínű azt remélte, hogy ha lesz egy fia is, s a fiúk általában az anyjukhoz vonzódnak jobban, akkor az az övé lesz. Ezért csalta meg másodszor is. De ez a vágya már nem teljesülhetett az izoimmunizáció miatt. Nem vállalhatott több gyereket. Feltehetően erős lelkiismeret-furdalása volt, amiért megcsalta kétszer is. De nem ugyanazzal a férfival csalta meg. Ha több mint tíz éve tartana a kapcsolata a Katóka apjával, akkor vitték volna a kislányt is. S tíz éve kettős kapcsolatot élni, az már biztos feltűnt volna önnek is, bármilyen vakon hitt felesége hűségében. Ha felesége viselkedése nem is, de az apa érdeklődése a kislány iránt szemet szúrt volna. Felesége kétségbeesetten menekült a felelősség alól. Bűnbakot keresett. S megtalálta az ön személyében.
- Ezt miből gondolja?
- Egyrészt felesége nagyon fél a felelősségtől, mert ha bűnös, megérdemli, hogy elhagyják. Hiszen e hangulatban nevelték. Emiatt mindenért mindig más a hibás. Bárki, csak ő nem. Másrészt az ön jelleméből. Hiába büdösringyózza, nem csap be. Ön most is önmagában keresi a hibát. Ezért hallgatott végig. Most is az érdekli, hogy ön mit hibázott. Így tökéletes párja a feleléségének. Azon sohase volt vita, hogy ki a hibás. Mindig ön. Legfeljebb azon, hogy felesége túlreagálja a dolgokat. Ha ön is kifele vádoló lenne, nem tartott volna eddig a kapcsolatuk.
- Így volt- temette arcát két tenyerébe Zoltán.
- S ekkor kezdett a szexuális életük rohamosan romlani.
- Valóban. Már az érintésemtől is kiverte a libabőr.
- Tehát jól feltételeztem. A mindenért bűnbak már nem lehetett többé a földre szállt Isten, akibe beleszeretett. Akire fel lehetett nézni. Hogyan lehet felnézni egy férfira, akit a nap minden percében meg lehet alázni? Aki megfosztotta a gyermeke szeretetétől, "elszeretve" őt? Aki miatt nem lehet második gyermeke…
- De hát miért vagyok én felelős ezért? – háborodott fel Zoltán.
- Mert ha önnek lehetett volna gyermeke, akkor nem jött volna létre az izoimmuni­záció. Hiszen ön Rh– …
- De hát ez egy felháborító, igazságtalan vád! – jött ki a sodrából Zoltán.
- De ő ezt így élte meg. S ön lett a bűnbak a szexuális életükben bekövetkezett zavarokért is. De ami miatt tudat alatt bűntudata volt. Amiért minden alkalmat megragadott, hogy elutasítsa önt. Még mesterséges vitát is robbantott ki, csakhogy legyen ürügye a fal felé fordulni este az ágyban.
- De időnként mégis…
- Igen, mert bűntudata volt, s szerette volna önnek megadni a "tökéletes" asszonyt kárpótlásul. De minél görcsösebben igyekezett, annál kevésbé volt erre képes. Nem is az a volt a baj, hogy ön nem volt vele megelégedve, hanem az, hogy ő nem önmagával.
- Perfekcionizmus - értett egyet Zoltán a pszichiáterrel.
- S ezért is bűnbakra volt szüksége. Feltételezem, hogy bosszúból csalta meg legközelebb. S "mocskosan" nem tudta önmagát önnek átadni.
- Mindig tisztálkodott szeretkezés után - ellenkezett Zoltán.
- Lelkileg érezte mocskosnak magát.
- Ó a drága! Milyen kedves gesztus tőle!
- A paradoxális ebben, hogy szeretőjével képes volt a szexuális kapcsolatban feloldódni. Neki nem kellett görcsösen a "tökéletes nőt" adnia. S az örvény vitte tovább. Emiatt is ön lett a bűnbak. De még mindig szerette, bármennyire is gyűlölte. Emiatt arra vágyott, hogy valaki állítsa meg ebben. Ön! Ön ehelyett Balek volt, így nagybetűvel, aki nem is vette észre, hogy megcsalják.
- S mit kellett volna tennem? Mondjuk, rájövök. Ha elnéztem volna neki, még nagyobb BALEK lettem volna, csupa nagybetűvel. Ha jelenetet rendezek, csak nevetséges lettem volna, s a másik karjába lököm vele. Megtiltom neki, hogy megcsaljon? Nevetséges. Beadom a válópert? De hiszen azzal sem állítom meg! Nehogy azt mondja, hogy virágot kellett volna vegyek neki!
- Szerintem ezt ő se tudta. Ahogyan az alkoholista is kétségbeesetten várja környezetétől, hogy akadályozzák meg abban, hogy alkoholista legyen, de közben csupa adu ász van a kezében, amivel szabotálja igyekezetüket… De mivel ezt ön nem tette meg, megint ön lett a bűnbak. S egy adott pillanatban betelt a keserű pohár. Már rég eldöntötte, hogy elmegy, de eddig képtelen volt meggyőzni magát, hogy megtegye. Az utóbbi időben már arra játszott rá, hogy meggyőzze magát, van elég oka a válásra.
- Ezelőtt vagy tíz nappal még kifutott a számon, hogy "Azt akarod, hogy elváljunk?" Ő tagadta, hogy válni akar – kételkedett Zoltán.
- Nem volt még kész. S mivel lelke mélyén még szerette, tudta, hogy a gyermek miatt találkozniuk kell majd. Vagy a világ tudomására kellett volna hoznia, hogy a más gyermekét neveltette önnel. Emiatt meg a barátai vetették volna meg, és elvesztette volna őket. Nehéz döntés előtt állt. S a végső döntést se ő hozta meg, szerintem. Idézek a leveléből: "Választanom kellett az igazi férfi és a gyermekem közt, ki nem engem szeret, hanem téged." Gyermeke, ki elárulta őt, s ki feltehetően sokat emlegette volna önt, is állandóan önt juttatta volna eszébe. Így elment a férfival, kivel törölhette eddigi élete nyomait. Elment a világ végére, hogy semmi se emlékeztesse önre és kislányára, hogy ne legyen lelkiismeret-furdalása. E bosszúálló, megalázó levél is, s a megcsalás egyértelmű nyomai is arra szolgáltak, hogy meggyőzze önmagát, ön megérdemelte, hogy így elbánjon vele.
- De a Katóka fényképét elvitte!
- Igen, akkor ezek szerint nem sikerült meggyőznie magát, hogy elég oka van a gyermekét elhagyni. De szembenézni vele nem lett volna ereje. Ezért gondolom, levelet se írt neki.
- S itt hagyta egy férfi nyakában, ki még csak nem is az apja!
- Egy olyan férfira bízta, ki mindig jó apja volt. S ki abban a tudatban élt, hogy ő a kislány apja. Csakhogy nem tudta, hogy…
- Már nehogy szentet faragjon belőle, és mártírt! Hogyan jutott ezekre a légből kapott következtetésekre? – emelte fel a hangját Zoltán.
- Nem légből kaptam őket. Pszichológiai törvényszerűségek. Hasonló jelenségek lejátszódnak sok családban, de nem mindenhol ilyen szélsőséges alakban. A válóperek mögött is hasonló jelenségek állnak. Melyek sajnos nem is ritkák.
- Kicsoda ön, hogy így belelát a magánéletembe, s jobban ismeri, mint én magam? Pszichológus?
- Dr. Kovács Sándor vagyok, gyermekpszichiáter és pszicho-terapeuta. Dr. Csegezi Dániel hívott ide, amikor az ön kislánya rájött, hogy ön nem az édesapja, sőt édesanyja is elhagyta.
- Nem az én lányom!
- Jogilag még az öné. Perelhet, de míg a jogi procedúra lefolyik, az ön jogi felelőssége, hogy gondját viselje! Gondolja meg, az a kislány, aki eddig apaként szerette önt, nem hibás azért, amit az anyja elkövetett, s azért sem, hogy ön ebben a játszmában feleségének ideális partnere volt. Ez a kislány hihetetlen lelki traumán…
- Mindent a kakukkfióka érdekében! Én vágjak jó pofát az egészhez, s neveljem apai szeretettel e ringyónak a kölykét, aki még csak látni sem akarja. Azét, aki megfosztott a családomtól, a becsületemtől, a pénzemtől, a cégemtől, a szakmai álmaimtól, nevetségessé tett az egész világ előtt, az emlékeim örömétől, s még én neveljem fel a kölykét?
- Próbálja e kislány helyébe képzelni magát - próbálkozott kétségbeesetten a pszichiáter.
- Mondja, miben lesz jó ennek a kislánynak, ha már csak az ő árdeke számít, hogy egy olyan férfi mellett éljen, aki azért perel, hogy elismerjék, nem a gyermeke? Aki "ki akarja rúgni"? Akinek már csak a látásától élete nagy megaláztatása jut eszébe? Az dobja az első követ egy ilyen férfira, aki nem "rúgna ble", ha nem is szó szerint, fizikailag, de legalább szóban, ahányszor csak meglátja? Hiszen ha rossz apának bizonyult, akkor a procedúra felgyorsulhat, és hmarabb megszabadul tőle? Tényleg azt hiszi, hogy mellettem a helye?! - kiabálta Zoltán magából kikelve, majd elviharzott.


Hozzászólás
Pokoli Karácsony Juci jan 14 : 09:00 Válasz erre
Hozzászólás: 2217

Regisztrált: júl 21 : 10:52
Igen mellette van a helye. )

juci

Pokoli Karácsony bodójános jan 14 : 09:26 Válasz erre
Hozzászólás: 4582

Érdekes,elegendő feszültség van benne,nem kispályás az iró!Pokoli Karácsony Vandra Attila jan 14 : 14:43 Válasz erre
Vendég

János, ez komoly elismerés, ilyent ritkán kaptam. Nagyon szépen köszönöm

Pokoli Karácsony Vandra Attila jan 14 : 14:44 Válasz erre
Vendég

Juli, a vége jelzi, a pokolnak nincs vége... De hát reméljünk...

Pokoli Karácsony Kulcsar Eva jan 15 : 07:10 Válasz erre
Hozzászólás: 3757


Az előző részek akciófilmbe illő esemény- és döbbenet robbanásai után, itt a kínjában vergődő lélek állapota, és a csodaszerű gyorsasággal érkező, szakszerű lelki segítség dominál. A mély ok-, okozat vizsgálat, elemzés dominál, amit még igen sok szempontból át lehet, át kell gondolni.


Kulcsár ÉvaPokoli Karácsony Kulcsar Eva jan 15 : 07:12 Válasz erre
Hozzászólás: 3757

Bocsánat a szóismétlésért..
a munkába igyekvés kapkodása okozta...


Kulcsár ÉvaPokoli Karácsony kampanella jan 15 : 17:01 Válasz erre
Hozzászólás: 1257

Regisztrált: jún 23 : 18:04
A nő biztos lehet abban, hogy a gyermek a sajátja.DE EGY FÉRFI ? Mindig sajnáltam őket ezért.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]

Online
Vendégek: 2
Tagok: 0

Tagok: 62
legújabb: ZsóFia

Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztráljnagyapó
szept 01 : 18:59
"asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!"

Igen! Írni, írni, és írni!:!

Kulcsar Eva
szept 01 : 13:23
Igazak a szavaid, timetour.

timetour
aug 31 : 22:37
asszem, úgy tudjuk őrizni emlékét, ha írunk sokat még Ide, tartozunk neki ezzel!

timetour
aug 31 : 22:12
sajnálom, rég jártam erre.
de emlékét őrizzék a kertlakók, szeretném!

Isti
máj 21 : 10:55
Drága János! Köszönünk mindent,Azt is hogy itt lehettünk eme csodás kertben ,ahol gond nélkül alkothattunk, é s álmodhattuk az álmainkat ! Te fogtad össze ezt a kis de értékes kis közösséget! Álmod szép álmokat Isten kebelén!

Kulcsar Eva
máj 20 : 17:30
Tisztelettel közlöm a kedves BodóKerti tagokkal, hogy Bodó János, a web oldal megálmodója és hűséges résztvevője 2020. február 21-én elhunyt. Őrizzük meg az emlékét hozzá illő diszkrécióval, és nagy-nagy szeretettel!

Isti
ápr 10 : 08:22
Csendes, DE szép húsvéti készülődést kívánok kedves társak és kedves olvasóink!
Isti

Isti
márc 08 : 15:34
Fájdalommal telt szívvel olvasom soraidat! kedves nagyapó !Istenben reménykedve kívánok neked mielőbbi felépülést! Isti

nagyapó
márc 07 : 22:44
Rég jártam itt, és máshol - igaz barátok között - is régen.
Nagy utat jártam...
Belgyógyászattó l - urológián át - onkológiáig.
Nagy és nehéz út.:)

Kulcsar Eva
jan 04 : 16:54
Szeretetben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves Kerti Tagnak.

Isti
jan 01 : 14:16
Köszönjük kedves Szabolcs! és viszont kívánjuk! Isti

bigeszab
jan 01 : 09:29
BOLDOG ÚJÉVET, kedves kertlakók!!heart

Isti
dec 27 : 10:53
Kedves János! Nagyon boldog névnapot kívánok a társaim nevében is!

Isti
dec 25 : 10:29
Kedves kert-társak és kedves olvasóink! Áldott ünnepet kívánok és egy új és békés évet sok szeretettel Isti

Isti
jún 10 : 12:03
Nagyon köszönjük drága Évike!
S köszönjük szeretetteljes munkáját mifelénk! Miértünk!
Áldott ünnepet mindenkinek!

Kulcsar Eva
jún 09 : 13:44
Áldott Pünkösdöt kívánok , Kedves BodóKert-i tagjainknak, a ma TÍZ ÉVE megszületett irodalmi portálunkon!

Isti
máj 17 : 09:21
Megtisztelve érzem magamat hogy ehhez a kitartó és kedves csapathoz tartozhatom! Köszönjük az értesítést kedves Évike!

Kulcsar Eva
máj 16 : 08:25
Kedves BodóKerti Tagok! Megfogyva bár, és ki-ki a saját terheit cipelve vagyunk itt még néhányan. Most ezt a kis maroknyi csapatot egy közelgő évfordulóra hívom: 2019. június kilencedikén LESZ TÍZ ÉVES ! ez a kedves kis virtuális hely , ahol sok szépet megtapasztalhattunk !

Isti
ápr 19 : 14:42
Áldott ünnepet kívánok a kert lakóinak és a kedves olvasóinknak Isti

Isti
jan 28 : 18:57
Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!

klikk

Ha így nem olvasható kiollózom magát a szöveget!!!!


Isti
jan 04 : 11:34
Szeretettel köszöntök MINDENKIT az 2019.-.es évben! Isti

Isti
dec 28 : 08:20
Boldog névnapot kedves János !

Isti
dec 22 : 15:16
Kedves Nagyapó!
Köszönjük a figyelmességedet! Neked, a kertlakóknak és minden kedves olvasónknak Áldott karácsonyt kívánok Isti

nagyapó
dec 20 : 19:29
Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden "kertbarátnak"!

Kulcsar Eva
júl 11 : 07:09

Akkor hát hajrá! Előre a további szépségek alkotása felé!
Mindenkinek örömteli alkotómunkát kívánok!


Oldal létrehozási idő: 3.0642 másodperc, 2.9696 lekérdezési idő. Adatbázis lekérdezés: 81. Memória használat: 1,046kb